ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА КУЛТУРНЕ САРАДЊЕ ДВЕ СУСЕДНЕ ОПШТИНЕ
2.11.2012

Нишка Палилула и бугарска општина Бобов дол, уз подршку Европске уније и ИПП-а програма, успешно презентавали део програма пројекта «CoulTour».  Приказано народно изворно стваралаштво Понишавља и Србије наступом КУД Ковиље из Вукманова у Бугарској.Поводом обележавања Дана општине Бобов дол, која је партнерска општина нишкој Палилулу на пројекту «CoulTour» у оквиру програма Прекограничне сарадње Бугарска-Србија у склопу ИПП-а програма, председник Скупштине општине Палилула, Милош Стојковић посетио је ову бугарску општину. У оквиру уметничког програма, који је организован у Дому културе општине Бобов дол, наступила је и фолклорна група  КУД Ковиље из Вукманова. КУД Ковиље из села Вукманово је основано 1977.године. У свом репертоару приказује обреде, обичаје, орске игре, изворне песме и музику, онако како су наши преци чинили од давнина. Све је изворно, аутентично, аутохтоно и без трунке стилизације. Музика се изводи на старим и већ заборављеним музичким инструментима као сто су: гоч, гајде, фрула и окарина а игра се у оригиналним народним костимима какви се данас могу видети само у музејима. Од мале, непознате изворне групе ,,КОВИЉЕ” је данас стасало у једну од најпознатијих изворних група у Региону и са својим аутентичним програмом налази се у самом врху музичко-сценских ансамбала.

Госте из Србије, из нишке општине Палилула, поздравили су Кирил Станчев, председник општине и Огњен Зарев, председник Општинског савта Бобов дол. Честитајући грађанима и руководству општине празник града, Милош Стојковић је истакао очекивања да сарадња две општине и даље јача и развија се. „Улога локалних власти на културни и привредни развој наших локалних заједница, рекао је Стојковић,  је веома значајна. Ви сте то препознали и успешно остварујете савремен концепт развоја, који је и наш модел на путу Европских интерграција.

Општина Палилула, као партнер општини Бобов Дол, радила је на уређењу и реконструкцији Спомен парка „Бубањ"- простор око спомен обележја и Амфитеатра а као део пројекта реализована је и публикација «Водич кроз културне и туристичке знаменитости општина Бобов дол и Палилула 2012», на српском, бугарском и енглеском језику. Овај пројекат, предвиђа размену уметничких програма и сарадњу установа и организација два града у области културе и туризма. (ЕКОполис мреза)